De 59 jarige muzikant en zanger is een opvallende nieuwkomer op de N-VA-lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024. Hij trok de wereld rond met Vive la Fête en stond in het Stade de France voor 70.000 toeschouwers. In Vlaanderen is er geen artiest waar hij nog niet mee samenwerkte of cultureel centrum of festival waar je hem nog niet kon horen. “Ik ben zeker geen typische ‘politieker’,” lacht Buls. “Maar ik heb de voorbije 40 jaar toch wel bewezen dat ik mensen in beweging kan krijgen om samen dingen te realiseren. Die drive neem ik graag mee naar de Herentalse politiek. Wat meer rock ’n roll in het administratief centrum kan daar zeker geen kwaad.”

“De voorbije jaren is er al wel wat in gang gezet op vlak van cultuur. De nieuwe Kunstencampus is een pareltje, een visitekaartje voor de stad. En Zomerspoor verenigde in augustus honderden Herentalsenaren rond muziek, verhalen en zoveel meer.  Het is onder zo’n zaken klein en groot dat ik met al mijn ervaring mijn schouders wil zetten. Voortaan niet alleen achter de micro of een versterker, maar ook vanuit het beleid. Een beleid dat vooral niet moet betuttelen, maar mensen vertrouwen en ruimte moet geven om dingen te creëren en te ondernemen. En om de brug te slaan naar alle troeven die Herentals te bieden heeft: onze natuur, ons historisch centrum, onze verenigingen ...  Meer van dat!”

N-VA-lijsttrekker en kandidaat-burgemeester Pascal Van Nueten reageert opgetogen: “Ik ken Bart al lang. Het feit dat iemand met zijn staat van dienst zich wil inzetten voor onze stad is een enorm sterk signaal. De N-VA is dé volkspartij van Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. Ik was vijf jaar geleden zelf ook helemaal nieuw in de politiek. Ik ben er zeker van: Bart gaat dat prima doen.“

“Dat ik als muzikant politiek kleur beken?”, besluit Buls. “Kleur bekennen is de eerste stap om dingen te kunnen realiseren. Ik ben niet bezig met wat politiekers in Brussel allemaal bekokstoven. Het gaat voor mij om een beter Herentals, Noorderwijk en Morkhoven. En bij N-VA Herentals vind ik een sterk team om daar samen voor te gaan.”